Geluid ARBO
Door blootstelling aan te hoge geluidniveaus kan gehoorschade optreden. De ernst van de schade hangt onder meer af van de sterkte van het geluid en van de blootstellingsduur, oftewel de dosis die de oren dagelijks te verwerken krijgen (dagdosis).
Wij onderzoeken de blootstelling aan schadelijk geluid door middel van werkplekgebonden metingen in verschillende werkruimten. Deze metingen worden uitgevoerd onder normale werkomstandigheden. Dit betekent dat de geluidbronnen (bijv. het aantal in werking zijnde machines), die normaal in bedrijf zijn, ook tijdens de metingen aan staan. Om de dagdosis te kunnen berekenen worden voor iedere persoon de geluidrelevante werkzaamheden, frequentie en duur in kaart gebracht. De dagdosis kan worden afgezet tegen de streefwaarde.
Boven de 80 dB(A) moet de werkgever zijn werknemers voorlichten en zorgen dat zij over de juiste gehoorbescherming beschikken. Boven de 85 dB(A) moet de werkgever bron- of collectieve maatregelen nemen om het geluidniveau te verlagen tot onder de 85 dB(A). De plaatsen waar dit niet lukt, moet hij markeren. Werknemers zijn in het gemarkeerde gebied verplicht hun gehoorbescherming te dragen.
Wij verrichten geluidmetingen op de werkplek om hiermee inzage te krijgen in de geluidsituatie binnen een bedrijf en rapporteren hierover. Indien gewenst en indien nodig adviseren wij u over de mogelijk te treffen voorzieningen. De rapportage wordt standaard digitaal aangeleverd. Dit scheelt tijd en bovendien kunnen kleine wijzigingen makkelijk worden doorgevoerd. Indien u dit wenst worden papieren versies natuurlijk ook verstrekt.