Geluidsnorm bom onder woningbouw?
Geplaatst op 30-07-2020
Geluidsnorm bom onder woningbouw? ‘Paniekzaaierij’, zegt Stichting Geluidshinder
Het alarm van de bouwbranche en gemeenten dat door strengere geluidsnormen de bouw van tienduizenden huizen in de knel komt, is 'paniekzaaierij'. Dat zegt directeur Erik Roelofsen van de Nederlandse Stichting Geluidshinder.
Onder meer Bouwend Nederland Regio Oost, de brancheorganisatie voor projectontwikkelaars en 40 grote gemeenten in ons land voorspellen dat door ‘strengere normen’ er straks veel minder huizen kunnen worden gebouwd. Zij schrijven dat in een brandbrief aan de regering.
De strengere rekenformule voor geluid maakt deel uit van de nieuwe Omgevingswet die in 2022 in moet gaan.
Nieuwe formule? Strenger? ,,Onzin”, reageert Erik Roelofsen van de stichting en zelf inwoner van Heerde. ,,De normen zelf veranderen helemaal niet. Alleen is het straks verplicht om openbaar te maken hoe groot en waar geluidsoverlast is. Nu hoeft dat nog niet.”
Nieuw is ook dat daar dan gelijk de classificatie goed, slecht of zeer slecht bij moet staan. ,,Zodat iedereen weet hoe het er in dat gebied mee gesteld is", zegt Roelofsen.
Potentiële kopers van een woning kunnen gelijk zien waar ze aan toe zijn. Roelofsen: ,,De normen op zich blijven zoals ze zijn. Maar als je straks in een oogopslag kunt zien hoe het staat met de leefkwaliteit, kan dan natuurlijk kopers afschrikken. In die zin begrijp ik de brandbrief van gemeenten en bouwers wel.”
Gemeenten kunnen de geluidsnormen overigens gewoon naast zich neerleggen. ,,Als een gemeente zegt: 'De woningnood is zo hoog, wij gaan er toch bouwen en nemen voor lief dat onze burgers er onder minder goede leefomstandigheden wonen', dan kan dat.”
Dat ergert hem. Het liefst zou hij zien dat bij een kwalificatie ‘slecht’ er ook een verbod op woningbouw volgt. Want 'zoiets mag je mensen niet aandoen'. In een rapport vorig jaar becijferde hij samen met de GGD wat de gezondheidsschade door geluidsoverlast is. In de regio Zwolle kwamen onderzoekers uit op een ziektelast van 1,5 miljoen euro per jaar. Rond Apeldoorn is dat 1,9 miljoen euro.
Gemiste kans in de nieuwe Omgevingswet is volgens hem dat die niets doet om lawaai bij de bron aan te pakken. ,,Terwijl technisch dat best kan. Minder vliegen, stillere auto's en wegen en geluiddempers in spoorrails bijvoorbeeld.”
Op dat punt vinden de brandbriefschrijvers en Roelofsen elkaar. De bouwbranche en projectontwikkelaars vinden het te gemakkelijk om de bouw op slot te gooien terwijl er van de producenten van lawaai amper een offer wordt gevraagd. Wat de regering met de kritiek op de Omgevingswet doet is nog niet duidelijk.
Bron: https://www.destentor.nl/zwolle/geluidsnorm-bom-onder-woningbouw-paniekzaaierij-zegt-stichting-geluidshinder~abc71dbb/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F